Custom Search

miercuri, 19 mai 2010

350 de evenimente, la Festivalul Internaţional de Teatru

*În perioada 28 mai–6 iunie, Sibiul găzduieşte cea de–a XVII–a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru* Spectacolul „Warum warum”, în regia lui Peter Brook, acrobaţiile celor de la Xtreme, reprezentaţiile cu păpuşi chineze mânuite cu 36 de sfori, marionetele uriaşe ale spaniolilor de la Carros de Foc, efectele pirotehnice şi focul francezilor de la Salamandre, concertele Holograf, Cargo, Zdob şi Zdub, Direcţia 5, şi Vama sunt capete de afiş ale ediţiei 2010*

Zece zile de teatru, muzică, dans şi foc – aşa va arăta cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Evenimentele se vor desfăşura sub genericul „Questions/Întrebări”, iar organizatorii ne promit un spectacol complet din zorii zilei şi până târziu în noapte. Protagonişti vor fi participanţii din 70 de ţări. Actori, muzicieni, acrobaţi, balerini, fotografi, scriitori, regizori şi scenografi ne momesc cu 350 de evenimente în 66 de spaţii, se arată într-un comunicat de presă.

De la Peter Brook citire

Dacă aţi văzut la televizor „Mahabharata” sau „Hamlet”-ul lui Peter Brook, cu siguranţă vă doriţi să vă bucuraţi şi în sala de spectacole de montările unuia dintre monştri sacri ai teatrului contemporan. FITS 2010 ne dă posibilitatea, pentru că printre spectacole din acest an se numără „De ce, de ce”, în regia lui Peter Brook. Întâlnirile de calibru continuă la Sibiu cu italianul Eugenio Barba, prezent pe scena festivalului cu nu mai puţin de trei spectacole: „În scheletul balenei”, „Odă evoluţiei” şi „Visul lui Andersen”.
Din agenda festivalului nu vor lipsi nici producţiile autohtone (Teatrul Maghiar de Stat Cluj prezintă adaptarea scenică a capodoperei cinematografice „Strigăte şi şoapte” de Ingmar Bergman, în regia lui Andrei Şerban) sau titluri binecunoscute ale literaturii universale (Deutsches Theater Berlin aduce „Însemnările unui nebun”, de Gogol, iar Levan Tsuladze ne propune o altfel de abordare a lui „Faust”). Pe lista provocărilor poate fi trecută şi incursiunea în lumea păpuşilor chineze alături de Quanzhou Marionette Troupe: actorii folosesc o tehnică veche de peste 2000 de ani.
Echipa Teatrului Naţional „Radu Stanca” nu-şi dezminte obiceiul de a avea cel puţin o premieră în cadrul festivalului, aşa că în mai şi în iunie vom „consulta” pentru prima oară „Ghidul copilăriei retrocedate”, în regia lui Gavriil Pinte. Acest spectacol va fi inclus în secţiunea patrimoniu care va prezenta cele mai reprezentative spectacole ale teatrului sibian: „Metamorfoze”, „Faust”, „Electra”, „Viaţa cu un idiot”, „Un tramvai numit Popescu”, „Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess”, „Turandot”, „Berlin Alexanderplatz”.

Francezii aduc foc, israelienii - dans, iar românii - acrobaţii

Dacă e Festivalul Internaţional de Teatru, e musai ca spectacolul să descindă în stradă. Regula se păstrează şi în acest an, iar reţeta consacrată a focului, a apei şi a marionetelor uriaşe promite să ne transforme din nou nopţile în zile. Aşa că francezii de la Cie Transe Express revin cu muzicieni suspendaţi la mare înălţime, iar pe urmele lor vor călca marionetele gigantice ale spaniolilor de la Carros de Foc şi jocul cu focul al celor de la Salamandre.
Provocarea festivalului la capitolul spectacole de stradă vine însă din... România, mai precis de la compania Xtreme, care îmbină acrobaţia cu mişcări coregrafice spectaculoase ce sfidează gravitaţia. Grupul este format şi antrenat de Dorel Moiş, medaliat cu aur la Campionatele Europene şi Mondiale de Gimnastică Aerobică, şi de coregrafa Debra Brown, de la Cirque du Soleil.
Spectacolele de balet, flamenco, dans contemporan sau teatru-dans şi-au câştigat demult locul în agenda festivalului de la Sibiu, iar în acest an ne vom întâlni cu Motionhouse din Marea britanie, Les Ballets Jazz de Montréal, cu Charleroi Danses din Belgia şi cu un spectacol combinat de teatru, dans şi operă în „Rooster”.
**
Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi Teatrul Naţional „Radu Stanca” se bucură de sprijinul celor mai importante structuri oficiale româneşti şi europene, fiind un obiectiv strategic al Ministerului Culturii şi Cultelor care, alături de Consiliul Local, este principalul finanţator al acestui eveniment. Evenimentul este sprijinit de Preşedinţia României, Consiliul Judeţean Sibiu, Comisia Europeană, de centrele culturale şi ambasadele ţărilor acreditate în România, de reţele internaţionale, dar şi de sponsori privaţi.

Caseta
* Pe scena culturală a Sibiului revin Dan Perjovschi - într-o expoziţie – eveniment, şi scriitorul Andrei Codrescu.
* Vă era dor de un concert Holograf sau Direcţia 5? Îi veţi vedea la FITS 2010, acolo unde trupele cvor concerta alături de Cargo, Zdob şi Zdub, Smiley, Vama, dar şi de Compania Rustavi care pune pe tapet cultura populară georgiană arhaică.

0 persoane au avut tupeu sa comenteze: